משרד הבריאות מקפיד על הבטחת איכות מי השתייה בישראל. המשרד מפעיל מחלקה מיוחדת אשר אחראית על פיקוח ובקרה על איכות מי השתייה, החל ממערכות עירוניות ועד צרכנים פרטיים. התקנות בנושא מי השתייה קובעות את איכותם התברואתית של מי שתייה, ומהוות בסיס מחייב ומקצועי. עוד כדאי לציין כי על פי תקנות בריאות העם, מאות אלפי בתי עסק בישראל מחויבים בהתקנת "מונע זרימה חוזרת" – מז"ח.
תפקיד המז"ח ואופן ההתקנה
מונע זרימה חוזרת הוא אביזר המונע זרימה של מים מתוך רשת המים הפרטית אל רשת המים העירונית. זו דוגמא נוספת למאמצים אותם מבצע משרד הבריאות על מנת לשפר את המים בברזים, ולשמר את האיכות הקיימת. בעזרת מז"ח ניתן למנוע חדירה של זיהומים, ולכן יש בתי עסק המחויבים בהתקנתו:
- בתי דפוס
- בתי מרקחת
- מפעלים כימיים
- תחנות דלק
- מעבדות
- מפעלי קוסמטיקה
- מוסכים
חשוב לציין כי חלק גדול מהאפקטיביות של מונע זרימה חוזרת באה לידי ביטוי בעת ההתקנה. במילים אחרות, מאוד מומלץ לפנות אל חברה אשר יודעת כיצד לבצע את ההתקנות הללו, ולעמוד בדרישות של משרד הבריאות ותקנות בריאות העם.
בכל הנוגע אל בתים פרטיים ומשותפים, האחריות על התקנת מונע זרימה חלה על ועד הבית או על הדייר. מקורות הזיהום האפשרי למערכת אספקת המים בסביבה הפרטית הם מערכות כיבוי אש ומערכות דישון בחצר, במרפסת או בבית. על כל פנים, התקנת אביזרי מונע זרימה חוזרת ובדיקתם ייעשו רק על ידי מתקין שהוסמך לכך מטעם משרד הבריאות. כמו כן, על האביזרים עצמם להיות מדגם שאושר ועמד בתווי התקן הנדרשים.
מה גורם לפגיעה באיכות המים?
איכות המים בישראל עלולה להיפגע כתוצאה ממספר סיבות. ראשית, תמיד קיים סיכוי לכך שגורמים לא רצויים ישתמשו במערכת המים לצורך החדרת חומרי דשן והדברה בגידולים חקלאיים או לגינון. שנית, מערכות שאינן משמשות לצורך שתייה לא עוברות את אותן תהליכי בקרה ופיקוח. מעבר לכך, יש הרבה קווי מים ללא שימוש בהם המים עומדים זמן רב. מצב זה מביא לירידה באיכות המים ולפגיעה בטעמם.
מלבד מונע זרימה חוזרת קיים פיתרון נוסף שמטרתו מניעת זיהומים ושמו "מרווח אוויר". משרד הבריאות ממליץ על הפרדה מוחלטת בין מערכות מי שתייה לבין מערכות מים שאינן מיועדות לשתייה. ההפרדה הבטוחה ביותר היא מרווח אוויר, בין צינור הזרמת המים לבין השימוש במים לאחר מכן.
בדיקות משרד הבריאות
הבדיקות אותן מבצע משרד הבריאות לצורך הבטחת איכות מים טובה של מי השתייה בישראל מתייחסות אל שתי קבוצות:
א. קבוצת החומרים המגיעים ממקורות טבעיים
ב. מרכיבים המגיעים למים ממקורות שאינם טבעיים
לסיכום, אין ספק כי משרד הבריאות מפעיל מערך משוכלל ומתקדם לצורך שמירה על איכות מים. אביזר מונע זרימה חוזרת, ופתרונות נוספים מבטיחים מים טעימים ונקיים מהתשתיות בכל רחבי הארץ.